Search

or click elsewhere on this page to close

The Mall, Blackburn

Value
£34,000,000

Size
250,000 sq ft

Completion Date
July 2010

Client
The Mall Corporation

Sector
Retail

Project Team
Simon Hastings

  • The Mall, Blackburn by Colman Architects
  • The Mall, Blackburn by Colman Architects
  • The Mall, Blackburn by Colman Architects
  • The Mall, Blackburn by Colman Architects
  • The Mall, Blackburn by Colman Architects
  • The Mall, Blackburn by Colman Architects
  • The Mall, Blackburn by Colman Architects

  • 01/03

The Mall, Blackburn

Colman Architects undertook a complete review of The Mall, Blackburn then developed proposals for the refurbishment of the whole centre and a 250,000 sqft extension to the value of £34m.

The project included  a 3 storey extension comprising 20 new retail units ranging from 4,000 sq ft to 50,000 sq ft. with a 68,000 sq ft lower level  continental style market of 90 local market stalls. 200 car parking spaces were created on a new 3 level car park, above.

A double height mall and 3 storey glazed atrium at the heart of the extension completed The Mall circulation loop. The existing malls were refurbished to match the interior design of the new malls.

The West entrance was marked with a new clock tower in an elliptical form with an envelope of structural glazing, enclosing a central lift shaft wrapped with an open edged staircase and with a colour-changing lighting design.

The development won a BCSC/Revo award and has significantly strengthened the Shopping Centre and regeneration within the city centre.

“Winner of the BCSC Refurbishment Award”

Project Details

Value
£34,000,000
Size
250,000 sq ft
Completion Date
July 2010
Client
The Mall Corporation
Sector
Retail
Project Team
Simon Hastings